Φορτωση

 

"Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού αποτελεί έναν διάφανο χιτώνα ο οποίος επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα του βολβού και είναι υπεύθυνος για την όραση. Οι παθήσεις που επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή είναι πολλές και στην πλειοψηφία τους απαιτούν ειδική θεραπεία."

 

Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς

 

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι ο διαχωρισμός του αμφιβληστροειδούς από το υπόλοιπο τοίχωμα του ματιού, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ σοβαρή μείωση της όρασης. Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς οφείλεται συνήθως σε μια ρωγμή, δηλαδή μια τρύπα, που δημιουργείται στην επιφάνειά του και από την οποία διέρχεται νερό στην οπίσθια επιφάνειά του, το οποίο τον ξεκολλάει από το υπόλοιπο τοίχωμα του βολβού. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά ενώ, εάν αυτό δε συμβεί, δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα ανάκτησης της όρασης, ο δε βολβός είναι δυνατό, με την πάροδο του χρόνου, να μπει σε διαδικασία φθίσης, δηλαδή να είναι μικρότερος του φυσιολογικού και απολύτως μη λειτουργικός.
Η «καλή» αποκόλληση δεν αναφέρεται σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αλλά σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως αποκόλληση υαλοειδούς. Λόγω του κοινού όρου, συχνά δημιουργείται σύγχυση στην συνείδηση του κόσμου. Η αποκόλληση του υαλοειδούς αποτελεί εκδήλωση της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης του οργανισμού και στις περισσότερες περιπτώσεις εξελίσσεται και ολοκληρώνεται χωρίς καμία συνέπεια. Ο βολβός του ματιού μας γεμίζει από μια διαφανή ουσία που ονομάζεται υαλοειδές. Στις μικρές ηλικίες το υαλοειδές έχει σύσταση «ζελέ» και προσφύεται καλά στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Με την πάροδο του χρόνου, το υαλοειδές χάνει τη «σφιχτή» αυτή σύστασή του και γίνεται πιο ρευστό, σαν νερό. Ταυτόχρονα, η πρόσφυσή του στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς χαλαρώνει, μέχρις ότου κάποια στιγμή ξεκολλήσει εξ ολοκλήρου από αυτόν. Αυτό αναφέρεται ως αποκόλληση υαλοειδούς και αποτελεί συνήθη διαδικασία στα πλαίσια της γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, καθώς το υαλοειδές ξεκολλάει από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, είναι δυνατό να τον τραβήξει και να τον σκίσει, να του δημιουργήσει δηλαδή μία ρωγμή. Μέσα από τη ρωγμή, περνάει το υαλοειδές, που τώρα πλέον έχει υδαρή σύσταση και ξεκολλάει ολόκληρο τον αμφιβληστροειδή, όπως ακριβώς η υγρασία, περνώντας μέσα από μια τρύπα της ταπετσαρίας του τοίχου του σπιτιού μας μπορεί να την ξεκολλήσει ολόκληρη. Έτσι, σε σπάνιες περιπτώσεις, η αποκόλληση υαλοειδούς, δηλαδή η «καλή» αποκόλληση μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, δηλαδή στην «κακή» αποκόλληση.

 

Μια εγκατεστειμμένη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ασθενείς καθώς είτε μειώνεται απότομα η όραση από το ένα τους μάτι είτε αντιλαμβάνονται μια «κουρτίνα» να καλύπτει ένα τμήμα του οπτικού τους πεδίου, ενώ στο κέντρο μπορεί να βλέπουν απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να προειδοποιήσουν τον ασθενή ότι επίκειται ρωγμή ή αποκόλληση και να τον οδηγήσουν νωρίτερα στον οφθαλμίατρό του. Αυτά είναι τα λεγόμενα «μυγάκια» ή αλλιώς μυιοψίες, τα οποία γίνονται αντιληπτά σαν μικρές θολερότητες που φαίνονται σαν να κολυμπάνε στο οπτικό πεδίο και τα οποία ακολουθούν το βλέμμα, και κυρίως η αντίληψη έντονου φωτός, οι λεγόμενες φωταψίες, οι οποίες γίνονται αντιληπτές σαν στιγμιαία αναλαμπή, σαν φλας φωτογραφικής μηχανής ή σαν κεραυνός. Τα σημεία αυτά προειδοποιούν τον ασθενή ότι μια δύναμη ασκείται πάνω στον αμφιβληστροειδή του και κινδυνεύει να τον σκίσει, να του προκαλέσει δηλαδή ρωγμή. Στην περίπτωση αυτή, είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθεί άμεσα τον οφθαλμίατρό του προεκιμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρωγμή ή αποκόλληση και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η άμεση εξέτασή του έχει πολύ μεγάλη σημασία για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να βρεθεί μια ρωγμή προτού αυτή οδηγήσει σε αποκόλληση γιατί, στην περίπτωση αυτή, ο οφθαλμίατρος μπορεί να προσπαθήσει να «κλείσει» την τρύπα με τη βοήθεια ενός ανώδυνου laser κι έτσι να προλάβει την αποκόλληση και άρα να αποφευχθεί το χειορυργείο. Επιπλέον, ακόμη και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αποκόλληση, η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, καθώς, σε γενικές γραμμές, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτή τόσο καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα αναμένεται.

 

 

Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους το χειρουργείο του καταρράκτη δεν είναι καθόλου επίπονο, γίνεται με τοπική αναισθησία (δηλαδή μόνο με αναισθητικές σταγόνες) και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Η βελτίωση της όρασης αναμένεται άμεσα μετεγχειρητικά και το βέλτιστο της όρασης αναμένεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με το χειρουργό του αν χρειαστεί. Το πρόσωπό του είναι καλυμμένο για λόγους αντισηψίας και δεν βλέπει κάτι άλλο πέρα από ένα δυνατό φως. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και έτσι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια εκ των πορτέρων, ωστόσο ένα μη απαιτητικό χειρουργείο μπορεί να χρειαστεί κατ’ ελάχιστο 15-20 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός, μέσα από πολύ μικρές τομές, εισάγει ένα σύστημα υπερήχων μέσα στο μάτι, με τη βοήθεια του οποίου «θρυμματίζει» και αναρροφά τον θολωμένο φακό του ματιού και στη συνέχεια βάζει στη θέση του έναν τεχνητό φακό ο οποίος παραμένει εφ’ όρου ζωής.
Πράγματι, μυιοψίες που οφείλονται σε αλλαγές σύστασης του ζελέ του ματιού (συναιρέσεις) ή σε αποκόλληση υαλοειδούς μπορεί να επιμένουν για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, με τον καιρό τα συμπτώματα βελτιώνονται είτε επειδή οι θολερότητες αυτές μετατοπίζονται εκτός οπτικού πεδίου και δε γίνονται πλέον ορατές, είτε επειδή απορρίπτονται εντελώς από τον εγκέφαλο του ασθενούς ως παθολογική εικόνα. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο κανόνας του ότι όσο περισσότερη σημασία τους δίνει κάποιος και ψάχνει να τις εντοπίσει, τόσο περισσότερο τον ενοχλούν. Είναι πολύ συχνό κάποιος που δεν τους δίνει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρει ότι έπαψε να τις βλέπει ή ότι τις βλέπει πολύ σπάνια, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται ακόμη εντός του οπτικού του πεδίου. Ωστόσο, εάν πράγματι είναι πολύ ενοχλητικό σαν σύμπτωμα για τον ασθενή και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και το επάγγελμά του, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης, μετά από μια ενδελεχή συζήτηση με τον οφθαλμίατρό του σχετικά με τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας παρέμβασης.
Τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση του κόσμου τα χειρουργεία που γίνονται με laser έχουν συνδυαστεί με ελάχιστη παρέμβαση. Στην πραγματικότητα, πέρα από τη διαθλαστική χειρουργική, σπανίως χρησιμοποιούνται laser στη χειρουργική του ματιού ενώ αυτό που ο κόσμος ονομάζει laser στη χειρουργική του καταρράκτη αναφέρεται στη χρήση υπερήχων. Στη χειρουργική της αποκόλλησης, το laser χρησιμοποιείται μόνο υποστηρικτικά και τα είδη χειρουργείων που τελούνται είναι η υαλοειδεκτομή ή η χρήση σκληρικού μοσχεύματος. Συνήθως, τα χειρουργεία αυτά πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να συνομιλεί με το χειρουργό του κατά τη διάρκεια του χειορυργείου εάν χρειαστεί. Ο χρόνος του χειρουργείου εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες και γι’ αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια, κυμαίνεται, ωστόσο, συνήθως μεταξύ 45 λεπτών και μίας ώρας, ενώ δεν είναι καθόλου επώδυνα. Μετεγχειρητικά, ανάλογα με το είδος του χειρουργείου, είναι πιθανό να δοθούν οδηγίες για συγκεκριμένη στάση του κεφαλιού και για αποφυγή μεγάλου υψομέτρου ή πτήσης για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του συνήθως την επόμενη ημέρα με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια και οδηγίες ενώ παραμένει υπό παρακολούθηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πράγματι, οι μύωπες και ιδιαίτερα οι υψηλοί μύωπες (με μυωπία μεγαλύτερη από 6 διοπτρίες) παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό εξαιτίας κάποιων προδιαθεσικών κατασκευαστικών διαταραχών που χαρακτηρίζουν το υψηλά μυωπικό μάτι. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να υποβάλλονται σε έναν αρχικό βυθοσκοπικό έλεγχο και κατόπιν σε προληπτική επανεξέταση, αναλόγως των ευρημάτων. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας μύωπας που έχει υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση, ακόμη κι αν δε χρειάζεται πλέον γυαλιά για να δει μακριά, παραμένει, ωστόσο, κατασκευαστικά μύωπας και συνεπώς ο αυξημένος κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Εκτός από την υψηλή μυωπία, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ρωγμής και αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι το χειρουργείο του καταρράκτη και ειδικά το επιπλεγμένο χειρουργείο, η παρουσία άλλου μέλους της οικογένειας που έχει παρουσιάσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ο σοβαρός τραυματισμός του ματιού, καθώς και κάποια συστηματικά σύνδρομα, όπου οι ασθενείς είναι δυνατό να παρουσιάσουν αποκόλληση ακόμη και σε μικρή ηλικία.


Συστεγασμενα Πολυιατρεια Πανακεια

Στο χώρο που λειτουργούσε πριν το ΙΚΑ Αγ. Ιεροθέου, επί της οδού Κων/πόλεως 55 στην Ανθούπολη (πλησίον του ι.ν. Αγ. Μαρίνας), ο οποίος ανακαινίστηκε ριζικά, αισθητικά και λειτουργικά, στεγάστηκε η συλλογική πρωτοβουλία 19 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την έγκυρη πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας των πολιτών του Περιστερίου και των γειτονικών δήμων, με τον τίτλο: «Πανάκεια».

Επικοινωνια

Κωνσταντινουπόλεως 55 & Προμάχου
+30 210 57 81 100
+30 698 47 14 979
aggelikiandrou@gmail.com