Φορτωση

 

 

"Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση του οπτικού νεύρου που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και το οποίο οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του οπτικού πεδίου, δηλαδή της περιφερικής όρασης."

 

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση του οπτικού νεύρου που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και το οποίο οδηγεί σε προοδευτική απώλεια του οπτικού πεδίου, δηλαδή της περιφερικής όρασης. Στη συνείδηση του κόσμου, το γλαύκωμα έχει ταυτιστεί με την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, δηλαδή την αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι. Στην πραγματικότητα, η ενδοφθάλμια πίεση είναι απλώς ένας παράγοντας κινδύνου για να αναπτύξει κάποιος γλαύκωμα, ωστόσο υπάρχουν μάτια με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση που δεν έχουν γλαύκωμα και άλλα με φυσιολογική ή ακόμη και χαμηλή πίεση που ωστόσο αναπτύσσουν γλαύκωμα. Η ενδοφθάλμια πίεση, ωστόσο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί είναι ένας παράγοντας κινδύνου του γλαυκώματος τον οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε, είτε με φάρμακα, είτε χειρουργικά, κι έτσι να καθυστερήσουμε την εξέλιξη του γλαυκώματος.
Δυστυχώς, το γλαύκωμα δεν έχει συνήθως συμπτώματα, εκτός από κάποιες ειδικές μορφές κι έτσι ο ασθενής δεν είναι δυνατό να το αντιληφθεί από μόνος του πριν να είναι ήδη πολύ αργά, δηλαδή πριν να έχει ήδη χάσει μεγάλο κομμάτι της περιφερικής του όρασης. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωσή του, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από τον οφθαλμίατρο, ο οποίος δε θα μετρήσει απλώς την πίεση του ματιού αλλά θα διενεργήσει μια σειρά εξετάσεων, όπως η παχυμετρία, η τονομετρική καμπύλη, η βυθοσκόπηση, τα οπτικά πεδία, το OCΤ και το HRT, προκειμένου να καταλήξει εάν υπάρχει ζήτημα γλαυκώματος. Για το λόγο αυτό, ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς, εκείνοι που έχουν συγγενή πρώτου ή δευτέρου βαθμού με γλαύκωμα, οι υψηλοί μύωπες και η μαύρη φυλή, να υποβάλλονται σε μία εξέταση ελέγχου από τον οφθαλμίατρό τους μετά την ηλικία των 40 ετών και κατόπιν ανά τακτά χρονικά διαστήματα που θα καθοριστούν μετά την πρώτη εξέταση.
Εφόσον τεθεί διάγνωση γλαύκωματος για έναν ασθενή, συνήθως αρχικά δίδεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιγλαυκωματικά κολλύρια) και ο ασθενής παρακολουθείται στενά. Σκοπός της θεραπείας δεν είναι η ίαση αλλά η διατήρηση της πίεσης του ματιού σε χαμηλά επίπεδα ούτως ώστε να καθυστερεί η εξέλιξη της βλάβης του οπτικού νεύρου και άρα η απώλεια του οπτικού πεδίου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ήδη εγκατεστειμένες βλάβες στο οπτικό πεδίο δεν επανέρχονται με τη χρήση των φαρμάκων και για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωσή του είναι ουσιώδης. Η φαρμακευτική αγωγή για το γλαύκωμα, εφόσον ξεκινήσει, συνεχίζεται συνήθως εφ’ όρου ζωής, ενδεχομένως με αλλαγές των σκευασμάτων ανάλογα με την περίπτωση. Όταν η πίεση πλέον δεν ελέγχεται με τη μέγιστη φαρμακευτική αγωγή και συνεπώς η βλάβη του οπτικού νεύρου και η απώλεια του οπτικού πεδίου εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο του γλαυκώματος, γνωστό ως τραμπεκουλεκτομή, με ή χωρίς ένθεση βαλβίδας, και πάλι στοχεύει στην διατήρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε χαμηλά επίπεδα και όχι στην ίαση του γλαυκώματος ή στη θεραπεία ήδη εγκατεστειμένων διαταραχών του οπτικού πεδίου.
Πράγματι, τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα δεν βοηθούν στην όραση αλλά στοχεύουν στο να διατηρείται η ενδοφθάλμια πίεση σε χαμηλά επίπεδα για να μην εξελίσσεται η βλάβη. Παρ’ ότι η όραση δεν αλλάζει, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει ο ασθενής την αγωγή του για να αποφύγει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να φτάνουν μέχρι και σε ολική τύφλωση, η οποία δυστυχώς δεν θα είναι αναστρέψιμη. Πολλές φορές τα κολλύρια αυτά είναι δυνατό να δημιουργήσουν ερεθισμό στα μάτια, κοκκίνισμα, κνησμό και αίσθημα αλλοτρίου για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια την ουσία, τα συντηρητικά της ή τον τρόπο ενστάλλαξης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτονται αυθαίρετα. Σε περίπτωση τέτοιων ενοχλημάτων, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί είτε να αντικαταστήσει μια μη ανεκτή ουσία με μία άλλη, είτε να συστήσει μέτρα ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί.
Το οξύ γλαύκωμα είναι μια ειδική μορφή γλαυκώματος που σχετίζεται συνήθως με κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του ματιού και θεωρείται επείγον σύμβαμα στην οφθαλμολογία και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές γλαυκώματος, σε μια κρίση οξέος γλαυκώματος, ο ασθενής αισθάνεται εντονότατο άλγος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έμετο, ο βολβός του σκληραίνει και κοκκινίζει και η όρασή του πέφτει αισθητά. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται άμεσα σε οφθαλμίατρο, ο οποίος θα επιχειρήσει φαρμακευτικά να ελαττώσει την πίεση του ματιού και σε δεύτερο χρόνο, με τη βοήθεια ενός laser, να δημιουργήσει μια οδό παροχέτευσης του υγρού του ματιού (υδατοειδούς υγρού), η οποία προφυλάσσει από μελλοντικές κρίσεις, ως ένα βαθμό. Κατόπιν, ο ασθενής τίθεται σε παρακολούθηση, ενώ σκόπιμο είναι να εξετάζονται και τα μέλη της οικογένειάς του για τυχόν παρόμοιες κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες.


Συστεγασμενα Πολυιατρεια Πανακεια

Στο χώρο που λειτουργούσε πριν το ΙΚΑ Αγ. Ιεροθέου, επί της οδού Κων/πόλεως 55 στην Ανθούπολη (πλησίον του ι.ν. Αγ. Μαρίνας), ο οποίος ανακαινίστηκε ριζικά, αισθητικά και λειτουργικά, στεγάστηκε η συλλογική πρωτοβουλία 19 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την έγκυρη πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας των πολιτών του Περιστερίου και των γειτονικών δήμων, με τον τίτλο: «Πανάκεια».

Επικοινωνια

Κωνσταντινουπόλεως 55 & Προμάχου
+30 210 57 81 100
+30 698 47 14 979
aggelikiandrou@gmail.com