Φορτωση

 

"Ο καταρράκτης δεν είναι τίποτα άλλο από μια θόλωση του φακού του ματιού, ο οποίος είναι φυσιολογικά διαφανής. Αποτέλεσμα της θόλωσης αυτής είναι να θολώνει αντίστοιχα και η όραση του ασθενούς."

 

Καταρράκτης

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καταρράκτης είναι απλώς αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου καταρράκτης μπορεί να παρουσιαστεί σε μικρότερες ηλικίες και μπορεί να σχετίζεται με διάφορες παθήσεις και καταστάσεις, όπως είναι η υπέρχρηση κορτιζόνης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή μυωπία, το γλαύκωμα, ο τραυματισμός του οφθαλμού, οι φλεγμονές του ματιού και διάφορες κληρονομικές παθήσεις όπως η μυοτονική δυστροφία και η νευροϊνωμάτωση.
Συνήθως η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη ανήκει στον ίδιο τον ασθενή όταν συνειδητοποιεί ο ίδιος ότι η ποιότητα της όρασής του έχει μεταβληθεί σε βαθμό που του δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το χειρουργείο του καταρράκτη δεν επιδέχεται καθυστέρησης όταν η παρουσία του καταρράκτη είναι δυνατόν να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ματιού, όπως για παράδειγμα σε κάποιες μορφές γλαυκώματος που προκαλούνται από την ύπαρξη καταρράκτη ή μετά από τραυματισμό του οφθαλμού.

 

Πρακτικά, αυτό που θα συμβεί είναι ότι προοδευτικά η όραση θα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο πράγμα που θα οδηγήσει μοιραία κάποια στιγμή σε χειρουργείο. Ωστόσο, πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι οι προχωρημένες μορφές καταρράκτη (δηλαδή ο λεγόμενος «ώριμος» καταρράκτης) παρουσιάζουν περισσότερες χειρουργικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των επιπλοκών και τελικά να τίθεται σε κίνδυνο το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Με τις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους το χειρουργείο του καταρράκτη δεν είναι καθόλου επίπονο, γίνεται με τοπική αναισθησία (δηλαδή μόνο με αναισθητικές σταγόνες) και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Η βελτίωση της όρασης αναμένεται άμεσα μετεγχειρητικά και το βέλτιστο της όρασης αναμένεται στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με το χειρουργό του αν χρειαστεί. Το πρόσωπό του είναι καλυμμένο για λόγους αντισηψίας και δεν βλέπει κάτι άλλο πέρα από ένα δυνατό φως. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και έτσι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια εκ των προτέρων, ωστόσο ένα μη απαιτητικό χειρουργείο μπορεί να χρειαστεί κατ’ ελάχιστο 15-20 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός, μέσα από πολύ μικρές τομές, εισάγει ένα σύστημα υπερήχων μέσα στο μάτι, με τη βοήθεια του οποίου «θρυμματίζει» και αναρροφά τον θολωμένο φακό του ματιού και στη συνέχεια βάζει στη θέση του έναν τεχνητό φακό ο οποίος παραμένει εφ’ όρου ζωής.

 

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του ακόμη και την επόμενη μέρα. Ωστόσο, για χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων θα πρέπει να χρησιμοποιεί κάποια κολλύρια που θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του και να είναι λίγο περισσότερο προσεκτικός. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγει την πολύ βαριά σωματική άσκηση και το τρίψιμο του χειρουργημένου ματιού και να είναι πολύ σχολαστικός σχετικά με την καθαριότητα τόσο του ματιού όσο και των στομίων των κολλυρίων που θα χρησιμοποιηθούν.
Πριν από κάθε χειρουργείο καταρράκτη γίνεται μια σειρά εξετάσεων που καθορίζουν το είδος του φακού που θα αντικαταστήσει το θολωμένο φακό του ασθενούς με τέτοιον τρόπο που σχεδόν θα μηδενίσει το διαθλαστικό σφάλμα (δηλαδή τη μυωπία ή την υπερμετρωπία) αν προϋπήρχε. Υπάρχουν ειδικές μορφές φακών που μπορούν να μηδενίσουν και τον αστιγματισμό, εάν αυτός είναι μεγάλος. Ωστόσο, καθώς με το χειρουργείο του καταρράκτη ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να «ζουμάρει», ακόμη και αν το άτομο που χειρουργείται είναι πολύ νέο ηλικιακά, θα χρειαστεί να φορέσει γυαλιά για να βλέπει καλά κοντά. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι επιθυμητό, είτε για πρακτικούς, είτε για αισθητικούς λόγους, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με εμφύτευση πολυεστιακού ενδοφακού, ο οποίος μπορεί να διορθώσει και την κοντινή όραση ή ειδικών χειρουργικών τεχνικών (πχ monovision) που εξασφαλίζουν ένα καλό αποτέλεσμα και για μακρινή και για κοντινή όραση.
Όχι, μετά από ένα χειρουργείο καταρράκτη δεν είναι δυνατό να ξαναδημιουργηθεί καταρράκτης, αφού ο φακός του ματιού δεν υπάρχει πλέον και στη θέση του έχει τοποθετηθεί ένας τεχνητός φακός. Αυτό, όμως, που μπορεί να συμβεί και μάλιστα είναι συχνό, είναι να θολώσει το «σακουλάκι» μέσα στο οποίο τοποθετείται αυτός ο τεχνητός φακός (περιφάκιο). Αυτό ονομάζεται δευτερογενής καταρράτης ή θόλωση οπισθίου περιφακίου και αντιμετωπίζεται εύκολα με τη βοήθεια ενός laser που «καθαρίζει» τη θόλωση αυτή άμεσα. Αυτός ο καθαρισμός δεν είναι χειρουργείο, δεν πονάει και διαρκεί 2-3 λεπτά, ενώ η όραση αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα. Εφόσον έχει γίνει τέτοιος καθαρισμός, είναι πλέον αδύνατο να θολώσει ξανά η όραση λόγω του καταρράκτη ή του περιφακίου και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναζητηθεί πλέον άλλη αιτία για τη μείωση της όρασης.
Με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής του ματιού, το χειρουργείο του καταρράκτη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ασφαλές χειρουργείο. Ωσόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα χειρουργείο το οποίο, όπως και οποιαδήποτε επέμβαση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Αυτές κυμαίνονται από σχετικά «αθώες» επιπλοκές που ενδέχεται να μη γίνουν καν αντιληπτές από τον ασθενή και οι οποίες συνήθως διορθώνονται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μέχρι σύνθετες επιπλοκές που μπορεί να απαιτήσουν επανεπέμβαση, όπως είναι για παράδειγμα η μετατόπιση είτε του ίδιου του φακού του ασθενούς, είτε του τεχνητού φακού στο πίσω μέρος του ματιού, από όπου θα πρέπει να βγει και να επανατοποθετηθεί στη θέση του με άλλη επέμβαση (βλ. Υπεξάρθρημα φακού), η μόλυνση μετά το χειρουργείο (ενδοφθαλμίτιδα), που θα χρειαστεί νοσηλεία και ενδεχομένως νέα επέμβαση και η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (βλ. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς), η οποία επίσης απαιτεί νέα επέμβαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η επικινδυνότητα είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση και η αναβολή ενός χειρουργείου λόγω του φόβου των επιπλοκών είναι πιθανό τελικά να αυξήσει την πιθανότητά τους, καθώς με την πάροδο του χρόνου η σκλήρυνση του φακού του ματιού και εν γένει οι παραμελημένες περιπτώσεις αυξάνουν τη διεγχειρητική δυσκολία.