Φορτωση

Γυαλιά που φιλτράρουν την κυανή ακτινοβολία μπορεί να βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου και της γνωστικής λειτουργίας.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι φακοί που φιλτράρουν την κυανή ακτινοβολία σχεδόν διπλασίασαν τα επίπεδα μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελάττωσαν τις αφυπνίσεις και βελτίωσαν τουλάχιστον μία παράμετρο της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη μελέτη που αξιολόγησε αυτούς τους παράγοντες σε χρήστες φακών BluTech.

Τα συστηματικά αντιϋπερτασικά μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος μέχρι και 40%.

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο η χρήση συστηματικών αντιϋπερτασικών επηρεάζει την ανάπτυξη γλαυκώματος είναι περίπλοκη, καθώς βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων με αναδρομικό τρόπο και όχι σε προοπτική άμεση σύγκριση μεταξύ ομάδων ασθενών.

Έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ασθενών με ξηροφθαλμία

25 IOYNIOY 2017

Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας μπορεί να αποτελεί δύσκολη υπόθεση και καθυστέρησή της μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων, με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πασχόντων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη.

Προλήψεις σχετικά με τα μάτια από ολόκληρο τον κόσμο.

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Προλήψεις και δεισιδαιμονίες σχετικά με το μάτι, μερικές από τις οποίες ακόμη δεν φαίνεται να έχουμε απαλλαγεί.

Η έλλειψη τακτικής παρακολούθησης των οφθαλμολογικών ασθενών θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η έλλειψη τακτικής παρακολούθησης των οφθαλμολογικών ασθενών θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών τους. 16 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρά συμβάματα μεταξύ του Ιουλίου 2007 και του Νοεμβρίου 2012 επειδή δεν επέστρεψαν στο προγραμματισμένο ραντεβού τους στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου, σύμφωνα με τους εκεί ερευνητές.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίζεται με βλάβη του αμφιβληστροειδούς στα παιδιά

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη από τη Δανία, τα παιδιά των γυναικών που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που γεννιούνται ελλιποβαρή παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο λέπτυνσης της στιβάδας των νευρικών ινών του αμφιβληστροειδούς.

Μεσογειακή διατροφή & ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

26 Μαρτιου 2017

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο περιοδικό Ophthalmology.

Ανασκόπιση του 2016 στην Οφθαλμολογία: 6 εξελίξεις της χρονιάς που πέρασε

19 Μαρτιου 2017

Ως καινοτομία ορίζεται η εισαγωγή του καινούριου, του πρωτοποριακού. Η Οφθαλμολογία και οι εξειδικεύσεις της βρισκόταν ανέκαθεν στις επάλξεις της καινοτομίας και ενσωμάτωνε γρήγορα τις νέες εξελίξεις στη φαρμακολογία, στις τεχνικές απεικόνισης, στην επεξεργασία δεδομένων και στην τεχνολογία. Η χρονιά που πέρασε δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αν και οι απαρχές πολλών από τις παρακάτω εξελίξεις βρίσκονται στο παρελθόν, η προηγούμενη χρονιά τις βρήκε να υιοθετούνται από τους οφθαλμιάτρους, με υπέρτατο στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών τους

Οταν τα μάτια κοκκινίζουν

09 Μαρτιου 2017

Γράφουν οι δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, χειρουργός-οφθαλμίατρος, ειδικός εξωτερικών οφθαλμικών παθήσεων και μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς www.laservision.gr, καθηγητής Οφθαλμολογίας, New York University και ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥ, ειδικευόμενη οφθαλμολογίας

Η πιο συχνή κλινική εικόνα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στα παιδιά είναι το οφθαλμικό ερύθημα, το λεγόμενο «κόκκινο μάτι». Το «κόκκινο» μάτι, ή το red eye όπως λέγεται στα αγγλικά, έχει πολλαπλή διαφορική διάγνωση. Στα παιδιά η αλλεργική επιπεφυκίτιδα πιθανώς αποτελεί τη συχνότερη αιτία, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπονται και άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες επιπεφυκίτιδας όπως η βακτηριδιακή...